L'Aldufa - logo

Castellano

contacte

L'Aldufa - Antella
Novetats:

Obert el termini de reserves per a les excursions escolars del curs 2008/09.

 

On estem?

L'Aldufa - Vista general riu Xúquer

Antella

Què és una aldufa?

En la seua definició, una aldufa és:

ALDUFA f. ant.
Porta (en aràbic).

Exemple: Item foren adobades les portes alduffes del dit bany, àpoca per obres en el bany d'una moreria, a. 1448 (Arx. Gral. R. Val.).
Etimologia: pres de l'àrab al-duffa, ‘la porta’ (R. Martí Voc.).

Tot el terme d’Antella està banyat per l’important riu Xúquer, i des de l’assut d’Antella, naix la Sèquia Reial del Xúquer. Esta important sèquia, la construcció de la qual va començar en el segle XIII per Jaume I, té una llargària de 54 km, rega 20.000 hectàrees i dóna mitjans per viure a 35.000 persones i 20 poblacions.

Una peça important de la distribució d’esta aigua en la Ribera Alta és L’Aldufa Reial. Este edifici (o porta), ara reconstruïda , era la responsable d’eliminar l’excedent d’aigua i de la repartició de tota la riquesa que va per este canal, deixant-nos un poc del seu valor quan els sobra als altres.

En l’Aldufa volem que esta antiga casa de comportes i l’aigua siguen la nostra iconologia i puguem ensenyar, als xiquets i no tan xiquets, la nostra cultura i història. Tot amb la finalitat d’involucrar-los en un projecte comú de sostenibilitat de la nostra natura.

 

 
Inici | Contacte | Mapa Web | Disseny